مهاجرتهای روستایی در پرتو طیف وسیعی از عوامل و زمینههای مختلف اجتماعی و اقتصادی انجام میگیرد. پیش از این، گروهی از روستاییانی که از موقعیّت مطلوبتر اقتصادی و اجتماعی برخوردار بودهاند، دلیلی برای ترک روستا احساس نمیکردند و آن را محلّ مناسبی برای خود و خانوادهشان میدانستند. این پژوهش قصد دارد تا با استفاده از مطالعات میدانی، تغییرات احتمالی بهوجود آمده در جریانات اخیر مهاجرت روستایی را مورد کنکاش قرار دهد. بدین منظور از مجموعه روستاهای شهرستان بندرانزلی، تعدادی روستا بهعنوان نمونه انتخاب شدند و پس از پُر کردن پرسشنامه، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند. یافتههای پژوهش، ضمن تأیید آثار عوامل اجتماعی و اقتصادی در بروز مهاجرتهای روستایی، حاکی از دگرگون شدن روابط حاکم بر آنها طیّ دو دههی اخیر بوده و نشان میدهد که عواملی که زمانی ماندگاری روستایی را در روستا تضمین میکردند، در نسل جدید، خود به عاملی مهمّ برای ترک روستاها بدل شده که در کنار عوامل پیشین، تأثیری دو چندان در ناپایداری جامعهی روستایی در ارتباط با مهاجرت خواهد گذاشت. درنتیجه، مجموعه شرایط حاکم بر روستاها به ایجاد روندی جدید از جریانات مهاجرتی در آنها انجامیده است که میتوان از آن با عنوان "مهاجرت مضاعف"یاد کرد.
آقایی زاده, اسماعیل, افراخته, حسن, & میره, محمد. (1390). جستاری در تحوّلات عوامل مهاجرت روستایی در ایران (مطالعهی موردی: شهرستان بندر انزلی). جغرافیا و پایداری محیط, 1(1), 95-120.
MLA
اسماعیل آقایی زاده; حسن افراخته; محمد میره. "جستاری در تحوّلات عوامل مهاجرت روستایی در ایران (مطالعهی موردی: شهرستان بندر انزلی)". جغرافیا و پایداری محیط, 1, 1, 1390, 95-120.
HARVARD
آقایی زاده, اسماعیل, افراخته, حسن, میره, محمد. (1390). 'جستاری در تحوّلات عوامل مهاجرت روستایی در ایران (مطالعهی موردی: شهرستان بندر انزلی)', جغرافیا و پایداری محیط, 1(1), pp. 95-120.
VANCOUVER
آقایی زاده, اسماعیل, افراخته, حسن, میره, محمد. جستاری در تحوّلات عوامل مهاجرت روستایی در ایران (مطالعهی موردی: شهرستان بندر انزلی). جغرافیا و پایداری محیط, 1390; 1(1): 95-120.