تحلیل راهبردی تعالی مدیریت شهری در شهرهای کوچک (مطالعه موردی: شهر سنقر)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور تهران

چکیده

امروزه با افزایش چشمگیر جمعیّت شهری و متنوّع‌شدن نیازهای جدید شهروندان، مسئولیت مدیران شهری دوچندان گردیده، به طوری که دیگر نمی‌توان به‌مانند گذشته با دیدی صرفاً خدماتی به مدیریت شهری نگریست و رویکردهای جدیدی را می‌طلبد. پژوهش حاضر با این رویکرد در صدد شناسایی و تحلیل نقاط قوّت و ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای پیش روی مدیریت شهری سنقر، جهت دستیابی به راهبردهای بهبود مدیریت شهری بوده است. این پژوهش، از لحاظ هدف، کاربردی و روش تحقیق آن توصیفی - تحلیلی بوده و برای جمعآوری دادهها و اطّلاعات مورد نیاز، از بررسیهای اسنادی - کتابخانهای و مطالعات میدانی بهرهگیری شده و در نهایت تجزیه و تحلیل یافتهها با رویکرد تحلیل عوامل استراتژیک SWOT انجام شده است. جامعة آماری پژوهش را تمامی کارکنان و کارشناسان شهرداری و شورای شهر سنقر تشکیل میدهد که با استفاده از روش تمام‌شماری، اطّلاعات اخذ گردیده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که مدیریت شهری سنقر با داشتن 12 عامل به عنوان نقاط ضعف و همچنین 12 عامل قوّت و در عین حال 13 عامل به عنوان تهدید و 9 عامل فرصت، در وضعیّت مطلوبی قرار گرفته و با توجّه به اینکه امتیاز نهایی ارزیابی عوامل داخلی مدیریت شهری سنقر 90/2 به دست آمده و جمع امتیاز نهایی ارزیابی عوامل خارجی مدیریت شهری سنقر 039/3 است؛ بنابراین باید راهبردهایی را اولویّت داد که موجب «رشد و ساخت» سیستم می‌شوند و در عین حال راهبرد تمرکز را که متضمّن رسوخ در بازار، توسعة بازار و توسعة محصول است به اجرا درآورد. در اولویّت بعد، میتوان راهبردهای مبتنی بر یکپارچگی عمودی به بالا، یکپارچگی عمودی به پایین و یکپارچگی افقی را نیز که موجب تعالی مدیریت شهری سنقر می‌گردد، به اجرا درآورد که از آن جمله‌اند راهبردهایی همچون؛ تدوین و اجرای طرح‌های توسعة شهری مانند طرح CDS شهری، ایجاد مکان‌هایی به عنوان نمایندة شهرداری مرکزی در نواحی مختلف شهر سنقر، ایجاد منابع درآمدی جدید برای مدیریت شهری و مشارکت‌دادن شهروندان در تصمیمات مدیریت شهری.
 

کلیدواژه‌ها


ابراهیم‌زاده، عیسی (1389) آمایش سرزمین و برنامهریزی محیطی در جنوب شرق ایران، چاپ اوّل، انتشارات اطّلاعات، تهران.
ابراهیم‌زاده، عیسی؛ آقاسی‎زاده، عبدالله (1388) تحلیل عوامل مؤثّر بر گسترش گردشگری در ناحیة ساحلی چابهار با استفاده از مدل راهبردی swot، مجلّة مطالعات و پژوهش‌های شهری و منطقه‌ای، 1 (1)، صص. 128-107.
تقوایی، مسعود؛ صفرآبادی، اعظم (1390) نقش مدیریت شهری در دستیابی به توسعة پایدار گردشگری شهری (مطالعة موردی: شهر کرمانشاه)، مطالعات جغرافیایی مناطق خشک، 1 (4)، صص. 52-35.
عباس‌زاده، عبدالرضا، عباس‌زاده، رضا؛ قربان‌زاده، مهرداد (1390) سازمانهای وابسته به شهرداری، چاپ اول، ناشر راه دان، انتشارات سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور.
فاطمی‌نژاد، خدیجه (1390) بررسی مدیریت شهری در شهرهای کوچک، چالش‌ها و راهکارها، نمونة موردی: شهر یونسی از شهرستان بجستان، پایان‌نامة کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه‎ریزی شهری، استاد راهنما: عیسی ابراهیم‌زاده، دانشگاه سیستان و بلوچستان.
کماسی، حسین (1391) تحلیلی بر عملکرد مدیریت شهری با تأکید بر نقش آن در توسعة کارآفرینی شهری بر اساس مدل SWOT(مطالعة موردی: شهر سنقر)، پایان‌نامة کارشناسی ارشد، دانشکدة جغرافیا، استاد راهنما: عیسی ابراهیم‌زاده، دانشگاه سیستان و بلوچستان.
لطفی، حیدر؛ عدالت‌خواه، فرداد؛ میرزایی، مینو؛ وزیرپور، شب‌بو (1388) مدیریت شهری و جایگاه آن در ارتقاء حقوق شهروندان، جغرافیای انسانی، 2 (1)، صص 110-101.
مؤیدی، کیومرث (1388) سنقر در گندم‌زار کلیایی، انتشارات پرتو واقعه، تهران.
Zamani, B., Arefi, M. (2012) Iranian New Towns and their Urban Management Issues: A critical review of influential actors and factors, Cities, pp. 8-15.